Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,37 g |
Tuky | 50,71 g |
Vláknina | 15,44 g |
Cholesterol | 363 mg |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak ji dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu, taky výborné.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
8. 8. 2024 17:18
Ta paprika...nikdy jsem ji do rajské polévky nebo omáčky nedával. Neexistuje jinej důvod proč ji tam dát, než kvůli sytě rudé barvě. Jenomže ta barva se dá dosáhnout i jinak - především zapomeňte na syrová rajčata. Ty tam nemají co dělat. Děláte rajskou, ne rajčatovou omáčku. Podruhé, cibule. Jedna malá cibulka, velikosti dvou pingpongových míčků. Víc ne. Cibule zesvětluje. Potřetí - rajčatovej protlak. Zahuštěnej. Ne pasírku nebo brusketu. Hustej tmavě rudej protlak. Počtvrté - cibuli smažíme do hněda, ale aby se nepřipálila. Popáté - žádnej citron, ani kůru. Kyselina citronová hodně zesvětluje. Počas vaření dochucujeme po troškách octem, až dosáhneme požadovanou chuť. Jelikož je základem rajské polévky cukr, tak na konci smažení cibule ho přidáme a uděláme středně tmavej karamel. Až pak vlijeme vývar, pak protlak, přidáme za hrst hřebíčků, jednu rolku skořice (pro vícečlennou rodinu, nebo rodinné sejšn klidně i pět) a za častějšího než občasného míchání vaříme, dokud se nám nezačne spodek přichytávat na dno. Pak je to hotovo. Dochucujeme samozřejmě octem.
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...
29. 7. 2024 22:02
Dobrá rajská omáčka!
16. 12. 2023 20:48
lenka.janatkova: Rajskou jsem miloval už jako dítě a můžu se ní utlouct i dnes.
7. 8. 2023 21:21
Jako dítě jsem rajskou omáčku nenáviděla, teď se po ní můžu utlouct, připravím příště k obědu
12. 2. 2023 19:21
Hrozny: Paprika je na barvu, aby byla krasně tmavě červená
3. 10. 2022 15:35
Rajská omáčka z rajčat?! V tom případě neděláš rajskou, ale rajčatovou. To je něco jiného. Základem rajské je hodně cibule, koření, cukr, protlak.
21. 5. 2022 03:31
Tahle rajská je úžasná, také ji vařím stejně, ale jen místo oleje používám máslo, nedávám tu papriku ani hřebíček, jó a protlak kupuji v tubě a přidávám tak PL. Jednu fotku jsem už přidal dříve a jelikož jsem ji teď vařil znovu, tak přidávám další.
27. 1. 2022 16:06
Sonik: potěšla jsi mě a děkuji
25. 1. 2022 10:26
Tato rajská je naprosto vynikající
26. 9. 2021 08:35
Výborná rajská
14. 5. 2021 10:46
Michaela Medkova: Miško, moc mě to těší a děkuji, že u vás zdomácněla.
22. 4. 2021 11:22
Dnes opět k obědu tato rajská, už u nás zdomácněla, jinou již nevařím, děkuji Bibi
14. 1. 2021 14:44
Skvelá . Som kuchár len príležitostne no neviem či som to teraz nepokazil, lebo aj dcéra zjedla viac knedli než je u nej zvykom. Veľmi im to chutilo.
10. 1. 2021 21:09
Recept vyzkoušen a super. Příště teda méně toho citronu, jinak opravdu chutná skvěle
17. 9. 2020 13:45
Uvařeno přesně dle návodu a vynikající, jednoduché a rychlé. Jen jsem zapomněla na skořici ale i tak je vše snězeno
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Šťavnatá jablíčka s krustou
Přidáno před 46 minutami
Krabí salát s cuketou
Přidáno před 9 hodinami
Lilek se žampiony, kukuřicí a fazolkami
Přidáno před 10 hodinami
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno 18. 9. 2024 12:33
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno 18. 9. 2024 12:00
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno 18. 9. 2024 07:50
Právě bylo uvařeno:
Bábovka se strouhanými jablky
evik_svistik uvařila před 16 minutami
Tmavé raženky
Tonja uvařila před 31 minutami
Losos téměř beze všeho
Fitulka uvařila před 1 hodinou
Pikantní směs na topinky
bmwbmw1 uvařil před 1 hodinou
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
Bekkybek uvařila před 1 hodinou
Cheesecake
Jirina17 uvařila před 1 hodinou
Rychlé fazole
Slanky uvařila před 3 hodinami
Vepřový pekáček s hlávkovým zelím a noky
Hugicek uvařila před 4 hodinami
Camping salát
Astonka uvařila před 5 hodinami
Sirup z rýmovníku
Daniela69 uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejoblíbenějších omáček: Dáte přednost hříbkové s těstovinami nebo klasické svíčkové?
9 receptů na nejoblíbenější české omáčky: Dáte si dokonalou svíčkovou, klasickou rajskou nebo navinulou koprovku?
Časté chyby při vaření rajčatového protlaku: Základem je správná hustota a chuť protlaku
Další recepty
Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty recept rajska omačka jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept recept rajska rajská omáčka top recepty jaké maso na rajskou recepty na rajskou omačku recept na rajskou rajská omáčka s masem rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka
Suroviny: maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
182 názorů