Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka

Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (154×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 120 min doba vaření podle tuhosti masa

130 min (10 min příprava + 120 min tepelná úprava, doba vaření podle tuhosti masa)

27. 5. 2009 19:04

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Nutriční hodnoty

Energie5 307 kJ / 1 268 kcal
Bílkoviny122,37 g
Tuky50,71 g
Vláknina15,44 g
Cholesterol 363 mg
Sodík 279 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy74,08 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Rajskou dělám léta stále stejně, jen mi kdosi poradil, že tam můžu dát skořici, tak ji dávám a někdy ještě přidávám zakysanou smetanu, taky výborné.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Pacesko

8. 8. 2024 17:18

Ta paprika...nikdy jsem ji do rajské polévky nebo omáčky nedával. Neexistuje jinej důvod proč ji tam dát, než kvůli sytě rudé barvě. Jenomže ta barva se dá dosáhnout i jinak - především zapomeňte na syrová rajčata. Ty tam nemají co dělat. Děláte rajskou, ne rajčatovou omáčku. Podruhé, cibule. Jedna malá cibulka, velikosti dvou pingpongových míčků. Víc ne. Cibule zesvětluje. Potřetí - rajčatovej protlak. Zahuštěnej. Ne pasírku nebo brusketu. Hustej tmavě rudej protlak. Počtvrté - cibuli smažíme do hněda, ale aby se nepřipálila. Popáté - žádnej citron, ani kůru. Kyselina citronová hodně zesvětluje. Počas vaření dochucujeme po troškách octem, až dosáhneme požadovanou chuť. Jelikož je základem rajské polévky cukr, tak na konci smažení cibule ho přidáme a uděláme středně tmavej karamel. Až pak vlijeme vývar, pak protlak, přidáme za hrst hřebíčků, jednu rolku skořice (pro vícečlennou rodinu, nebo rodinné sejšn klidně i pět) a za častějšího než občasného míchání vaříme, dokud se nám nezačne spodek přichytávat na dno. Pak je to hotovo. Dochucujeme samozřejmě octem.
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...

MarcelaPa

29. 7. 2024 22:02

Dobrá rajská omáčka!

Kesin

16. 12. 2023 20:48

lenka.janatkova: Rajskou jsem miloval už jako dítě a můžu se ní utlouct i dnes. <3

Jako dítě jsem rajskou omáčku nenáviděla, teď se po ní můžu utlouct, připravím příště k obědu :-)

cvrky

12. 2. 2023 19:21

Hrozny: Paprika je na barvu, aby byla krasně tmavě červená

ricci

3. 10. 2022 15:35

Rajská omáčka z rajčat?! :-O V tom případě neděláš rajskou, ale rajčatovou. To je něco jiného. Základem rajské je hodně cibule, koření, cukr, protlak.

Gregusa Gregusa

21. 5. 2022 03:31

Tahle rajská je úžasná,:-K také ji vařím stejně, ale jen místo oleje používám máslo, nedávám tu papriku ani hřebíček, jó a protlak kupuji v tubě a přidávám tak PL.:yes:<3 Jednu fotku jsem už přidal dříve a jelikož jsem ji teď vařil znovu, tak přidávám další.:-K:-)

Bibinka Bibinka

27. 1. 2022 16:06

Sonik: potěšla jsi mě a děkuji;-)

Sonik Sonik

25. 1. 2022 10:26

Tato rajská je naprosto vynikající :-)

Lokva

26. 9. 2021 08:35

Výborná rajská

Bibinka Bibinka

14. 5. 2021 10:46

Michaela Medkova: Miško, moc mě to těší a děkuji, že u vás zdomácněla.:yes::-K

Michaela Medkova Michaela Medkova

22. 4. 2021 11:22

Dnes opět k obědu tato rajská, už u nás zdomácněla, jinou již nevařím, děkuji Bibi

JanoU.

14. 1. 2021 14:44

Skvelá . Som kuchár len príležitostne no neviem či som to teraz nepokazil, lebo aj dcéra zjedla viac knedli než je u nej zvykom. Veľmi im to chutilo.

pocklapet

10. 1. 2021 21:09

Recept vyzkoušen a super. Příště teda méně toho citronu, jinak opravdu chutná skvěle:-):-8

Geryyy Geryyy

17. 9. 2020 13:45

Uvařeno přesně dle návodu a vynikající, jednoduché a rychlé. Jen jsem zapomněla na skořici ale i tak je vše snězeno :yes:

1 2 3 13

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: rajska omacka rajska omacka recept rajska rajská omáčka z rajčat recept na rajskou omacku top recepty rajska omacka rajska recept recepty rajská omáčka rajska omacka recepty recept rajska omačka jake maso na rajskou omacku rajska omacka z rajcat recept recept rajska rajská omáčka top recepty jaké maso na rajskou recepty na rajskou omačku recept na rajskou rajská omáčka s masem rajská omáčka s hovězím masem rajskaomacka

Suroviny: maso hovězí, rajče, protlak rajčatový, cibule, bobkový list, koření nové koření, pepř, koření hřebíček, tymián, skořice, paprika sušená sladká, šťáva citronová, cukr, olej, sůl, citron, máslo, mouka hladká

TopRecepty.cz

Rajská omáčka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vg7g